SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

TEVBE BAHSİ

<< 2762 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

(2762) قال يحيى: وحدثني أبو سلمة؛ أن عروة بن الزبير حدثه؛ أن أسماء بنت أبي بكر حدثته؛

 أنها سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول "ليس شيء أغير من الله عز وجل".

 

Yahya dediki: Bana da Ebû Seleme rivayet etti. Ona da Urve b. Zübeyr rivayet etmiş, ona da Esma binti Ebî Bekr rivayet etmiş ki: Kendisi Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işitmiş:

 

«Allah (Azze ve Celle)'den daha kıskanç hiç bir şey yoktur.»

 

 

37 - (2762) وحدثنا محمد بن أبي بكر المقدمي. حدثنا بشر بن المفضل عن هشام، عن يحيى بن أبي كثير، عن أبي سلمة، عن عروة، عن أسماء،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم؛ أنه قال "لا شيء أغير من الله عز وجل".

 

{37}

Bize Muhammed b. Ebî Bekr El-Mukaddemî rivayet etti. (Dediki): Bize Bişr b. Mufaddal, Hişam'dan, o da Yahya h. Ebî Kesîr'den, o da Ebû Seleme'den, o da Urve'den, o da Esma'dan, o da Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet etti ki:

 

«Allah (Azze ve Celle)'den daha kıskanç hiç bir şey yoktur.» buyurmuşlar.

 

 

İzah:

Bu rivayetleri Buhârî «Kitâbu'n-Nikâh», «Kitâbu't-Tevhid» ve «Kitâbu't-Tefsir'de; Tirmizî «Kitâbu'd-Deavât»'da; Nesâî «Kitâbu't-Tefsîr''de tahric etmişlerdir.

 

Gayret: Kıskançlık demektir. --Metinler'de kıskanç şeklinde geçti zaten-- Allah Teâlâ'ya nisbetle gayret ise: Bir şeyi mü'min kuluna menetmesi ve haram kılmasıdır. Nevevî diyor ki: «Bunun hakikati kullar için maslahattır. Çünkü kullar Allah'a sena ederler. O da onlara sevab verir. Bu suretle kullar faydalanırlar. Teâlâ Hazretleri ise bütün âlemlerden ganîdir. Ona kulların medhü senası fayda vermediği gibi, onu terketmeleri de bir zarar vermez.»

 

Fevâhiş: Fahişenin cem'idir. Fahişe kavil olsun, fiil olsun her kötü haslet demektir. --Metinde kötülük olarak geçti zaten-- İbnû'l-Esîr'in beyânına göre, hadîsdeki fevâhişden murad; günahların şiddetle çirkin olanlarıdır. Fahişe çok defa zina mânâsına kullanılır.

 

Hadîs-i şerîf Allah'a hamdü senada bulunmanın ve ona tesbih, tehlil ve tahmid gibi zikirleri dilden bırakmamanın faziletine delildir.

 

«Hiç bir kimseye özür, Allah'dan daha makbul değildir.» cümlesi hakkında Kaadi İyâd: «İhtimal buradaki özürden murad; kulların yaptıkları hatalardan dolayı Allah'dan özür dilemeleri, günahlarından tevbe etmeleri, Allah'ın da onları af buyurmnsıdır.» diyor.